هیچ محصولی در سبد خرید نیست.
شیشه ماده ای سخت و انعطاف ناپذیر میباشد که ماهیت شفاف و شکننده ای دارد اما در برابر زنگ زدگی و مواد شیمیایی نظیر اسیدها و بازها مقاوم است. امروزه به دلیل افزایش انواع شیشه ها، تشخیص شیشه مناسب در هر زمینه کار نسبتا دشواری شده است. از این رو شناخت انواع شیشه پنجره، قابلیت ها و کاربردهای آن ها می تواند نقش مهمی در استفاده بهینه از این ماده مهم، چه در افزایش بهره وری و چه در افزایش زیبایی ساختمان داشته باشد.
از مهم ترین موارد استفاده شیشه می توان به صنایع ساختمانی اشاره کرد. از گذشته تاکنون از شیشه به عنوان پوشش درب و پنجره استفاده های مفید و فراوانی می شود. به همین دلیل توجه ویژه ای به تولید شیشه برای صنایع ساختمانی شده است. این امر باعث شد تا رقابت ویژه ای در ساخت و تولید شیشه در کارخانه های مختلفی در سراسر جهان شکل بگیرد
امروزه به جز در و پنجره، از شیشه در موارد مختلف ساختمانی مورد استفاده قرار میگیرد. به طوری که هم در ساختار کلی و هم زیبایی داخلی و خارجی تاثیر بسیار فراوانی دارد.
شیشه فلوت یا شیشه تخت، حالت اولیه تولید شیشه میباشد. شیشه فلوت در ضخامت های مختلف از ۲ میلی متر تا بیش از ۲۰ میلی متر تولید می شود. اما به صورت متداول ضخامت های ۴-۸ میلی متر در پنجره مورد استفاده قرار می گیرد.
شیشه فلوت به دلیل روش تولید خاص خود، اغلب بدون موج و خمیدگی است. به همین دلیل در ساختمان ها به ویژه پنجره ها کاربرد زیادی دارد. شیشه فلوت را می توان به صورت اولیه و یا به صورت فراوری شده و با افزایش کارایی های جدید مورد استفاده قرار داد.
این نوع شیشه را می توان تحت فرآیند های مختلفی، به نوع دیگری از شیشه ها تبدیل کرد. به طور مثال با انجام یک فرآیند حرارتی بر روی این نوع شیشه، شیشه سکوریت به دست می آید. با استفاده از هنر شیشه بری نیز می توان انواع طرح های متنوع را بر روی شیشه فلوت برش داد تا کاربرد های مختلفی پیدا کند.
هنگام ساخت شیشه فلوت، زمانی که شیشه دمایی حدود ۱۶۰۰ سانتی گراد دارد، آن را در داخل استخری از قلع شناور می کنند. این کار باعث می شود تا سطحی کاملا صاف و یکدست پیدا کند.
در ساخت شیشه های سکوریت از یک فرآیند حرارتی خاص استفاده می شود که موجب افزایش مقاوت و استحکام این نوع شیشه می شود. شیشه سکوریت یا حرارت دیده، از انواع شیشه های ایمنی می باشد. هرگاه نیاز به مقاومت بیشتر باشد، از شیشه سکوریت می توان استفاده نمود.
با فراوری مجدد شیشه فلوت و اعمال حرارت مجدد و خاص به شیشه، میزان مقاومت شیشه را تا چند برابر می توان افزایش داد. ابتدا شیشه تا حدود ۷۰۰ درجه سانتی گراد حرارت داده شده و سپس تحت شرایطی به سرعت سرد می شود. شوک حرارتی ناشی از این تغییر دمای ناگهانی، باعث می شود شیشه سکوریت حدودا ۳ تا ۵ برابر مقاوم تر از شیشه های معمولی باشد.
از ویژگی های منحصر به فرد شیشه سکوریت، نحوه شکستن آن است. این نوع شیشه در صورت شکستن به قطعات بسیار ریز غیر برنده ای تبدیل می شود که اصلا خطرناک نیستند. ایمنی و مقاومت بالای این نوع شیشه باعث شده است تا کاربرد شیشه سکوریت در صنایع بسیار افزایش پیدا کند.
شیشه ضد حریق با نام تجاری پیرکس در بازار مشهور می باشد. این شیشه در مقابل حرارت های زیاد مقاوم میباشد. شیشه ضد حربق بیشتر برای ساختن ظروف آزمایشگاهی، ظروف آشپزخانه، درب فر، شیشه بخاری و سایر محل هایی که در معرض حرارت مستقیم می باشند مورد استفاده قرار میگیرد. ضریب انبساط و انقباض آن بسیار کم است. به همین دلیل می توان آن را به سرعت حرارت داده و به سرعت سرد نمود.
مواد تشکیل دهنده شیشه پیرکس، دارای مقدار زیادی سیلیس و اکسید بوریک می باشند. برخی از انواع شیشه های ضد حریق پیرکس، با استفاده از فناوری نانو در مقابل آتش و حرارت زیاد مقاوم سازی می شوند.
شیشه دوجداره که از آن به عنوان شیشه چند جداره یا مضاعف نیز نام برده می شود، عایق حرارت و صدا می باشد. شیشه دوجداره از دو یا چند لایه شیشه تشکیل شده است که در فواصل مشخصی از یکدیگر قرار گرفته اند. در این فضای خالی بین هر لایه شیشه، هوا و یا گازهای بی اثری مانند آرگون و کریپتون قرار می گیرد. این گاز ها فشاری تقریبا برابر با هوای خارج دارند و در واقع علت عایق بودن شیشه های دوجداره، همین فضای خالی پر شده با گاز یا هوا می باشد.
لازم به ذکر است به منظور جذب رطوبت ناشی از هوای بین دو جداره، از مواد خشک کننده ای مانند سیلیکاژل استفاده می شود. عایق بودن شیشه های دوجداره باعث شده است در ساخت مکان هایی مانند فرودگاه و بیمارستان از این نوع شیشه استفاده شود.
شیشه رفلکس یکی از فراورده های شیشه فلوت، میباشد که با ماده پوششی که روی شیشه فلوت قرار میگیرد خاصیت انعکاسی به خود ایجاد میکند. شیشه رفلکس معمولا در نماهای خارجی ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد.
شیشه رفلکس، یا شیشه بازتابنده یا شیشه انعکاسی، نوعی از شیشه است که دارای پوشش منعکس کننده می باشند. این پوشش قادر است تا نور و حرارت را انعکاس داده و از این طریق تصاویر اطراف را بازتاب کند. هنگامی که در طول روشنایی روز به این شیشه ها نگاه کنید، شیشه مانند آینه عمل کرده و تصویر محیط را منعکس می کند.
اما در طول شب، عملکرد این شیشه برعکس خواهد بود، یعنی شیشه رفلکس، از داخل بازتابنده تصاویر می باشد. در حالی که اگر از بیرون به این شیشه ها نگاه کنید، به صورت کاملا شفاف قادر به دیدن فضای داخل خواهید بود. شیشه انعکاسی، با بازتاب نور و حرارت، نیاز به استفاده از دستگاه های تهویه و خنک کننده را به شدت کاهش داده و از این طریق باعث صرفه جویی در هزینه ها می شود.
شیشه های مسطح به دو صورت مشجر و ساده ساخته می شوند. اصلی ترین کاربرد این شیشه ها در پنجره و درب های ساختمان می باشد. هنگام ساخت شیشه های مسطح، یک توری فلزی در بین آن قرار داده می شود که خطرات ناشی از شکستن شیشه را به شدت کاهش می دهد. از این نوع شیشه معمولا در مکان هایی مانند کارگاه، آسانسور، موتورخانه و … استفاده می شود که به ایمنی بالایی نیاز است.
معمولا از شیشه ضد گلوله در مواردی که احتمال سرقت وجود دارد استفاده می شود. بانک ها، موزه ها، مراکز امنیتی، طلا فروشی ها و …. از جمله محل هایی است که شیشه ضد گلوله در ساخت آن ها کاربرد فراوانی دارد.
شیشه های ضد گلوله در ظاهر هیچ تفاوتی با شیشه های معمولی ندارند. اما در صورتی که گلوله به سمت این نوع شیشه ها شلیک شود، به جای خرد شدن، مانع از عبور آن می شوند. شیشه ضد گلوله را با استفاده از چندین لایه شیشه و پلی کربنات می سازند و به کمک طلق های پلیمری امنیت آن را تقویت می کنند.
به صورت کلی هرچه ضخامت و تعداد لایه های شیشه ضد گلوله بیشتر باشد، توانایی آن برای جذب انرژی گلوله بالاتر می رود.
نوع دیگری از انواع شیشه ایمنی، شیشه لمینت می باشد. شیشه لمینت متشکل از دو یا چند لایه شیشه فلوت یا سکوریت است که با لایه طلق میانی که معمولا از جنس PVB می باشد به هم چسبیده اند. این لایه میانی PVB، پیوستگی فیزیکی و شیمیایی بین لایه های شیشه ایجاد می کند. به این دلیل است که شیشه چند لایه، هنگام شکسته شدن مانند شیشه معمولی به اطراف پاشیده نمی شود.
از شیشه لمینت به عنوان شیشه نشکن نیز نام برده می شود. این نوع شیشه در هنگام شکستن با الگویی عنکبوتی شکسته می شود و قطعات شیشه شکسته فرو نمی ریزد.
معمولا در مکان هایی که ریزش قطعات شیشه موجب آسیب می شود و همچنین در جاهایی که نیاز به مقاومت بالایی می باشد، از شیشه لمینت استفاده میشود. به عنوان مثال شیشه جلوی اتومبیل ها از نوع لمینت می باشد.
شیشه لمینیت یا چند لایه، در برابر عبور صدا عایق می باشد. جالب است بدانید برخی از انواع شیشه های لمینت قادر هستند نفوذ اشعه UV را تا ۹۹% کاهش دهند. کاربرد شیشه های چند لایه بسیار گسترده می باشد، ویترین فروشگاه ها، نمای خارجی ساختمان، پله و محافظ ها و … از جمله موارد استفاده شیشه های لمینت می باشد.
با استفاده از شیشه های منحنی دیگر محدودیتی برای ساخت دکوراسیون های جذاب و فوق العاده نخواهید داشت. شعاع خمیدگی این نوع شیشه ها بسیار متفاوت می باشد، به صورتی که برخی از این نوع شیشه ها کاملا به صورت استوانه ساخته می شوند. امروزه شیشه های منحنی با استفاده از پیشرفته ترین تکنولوژی ها و با مقاومت و کیفیت بسیار بالا ساخته می شوند.
مراحل اولیه تولید شیشه خم به شکل همان شیشه های معمولی است. ابتدا مواد اولیه شیشه را به شکل خمیری در می آورند. پس از تولید شیشه خام، آن را تبدیل به سکوریت کرده و در مراحل بعدی با دادن حرارت مناسب اقدام به خم کردن شیشه می نمایند.
نکته ای که بهتر است بدانید این است که اگر این شیشه به صورت طولی خم شود، از کیفیت و دوام بالاتری برخوردار خواهد بود. برای انجام کامل فرایند لمینت و سکوریت کردن شیشه پس از خم شدن آن، به طور ناگهانی سرما به آن منتقل می کنند.
شیشه منحنی یا خم، در فضاهای متفاوتی کاربرد دارد. از این شیشه در وسایل نقلیه و ساختار های خاص معماری همچون گنبد های شیشه ای، نرده، انواع درب و ویترین های فروشگاه ها مورد استفاده قرار می گیرد.
یک ویژگی و کاربرد مهم ساختاری این شیشه ها امکان وارد کردن نور بسیار زیادی به فضای داخلی است. در نتیجه کاربرد این شیشه ها برای فضاهایی که به نور زیادی احتیاج دارند بسیار مفید است. همچنین این شیشه ها استحکام و مقاومت بالا و ویژه ای دارند که آن ها را برای مکان هایی که امنیت اهمیت دارد، ویژه می کند.
به طور مشخص بیشترین کاربرد این شیشه در حمام ها، پارتیشن بندی ها و همچنین آسانسورهای شیشه ای است. هرچند نمی توان استفاده و کاربرد این نوع شیشه را محدود کرده و تنها در مکان های ذکر شده از آن ها استفاده نمود. می توان شیشه خم را با توجه به ویژگی و ضرورت های طراحی در انواع بخش های یک ساختمان به کار برد.
شیشه های رنگی به طور کلی با دو روش ساخته می شوند. در روش اول هنگام ساخت شیشه، برخی مواد شیمیایی به مصالح اولیه آن اضافه می شود که شیشه را به رنگ های مختلفی در می آورد. در روش دیگر، برای ساخت شیشه رنگی، شیشه معمولی و بی رنگ را درون مذابی از شیشه رنگی فرو برده و از این طریق آن را رنگی می کنند.
از انواع شیشه رنگی معمولا برای ساخت دکوراسیون و زیبا تر کردن فضا استفاده می شود. از آنجایی که رنگ ها می توانند بر روی سلامت روان نیز تاثیر گذار باشند، استفاده از شیشه های رنگی تنها به منظور زیبایی بخشیدن به محیط نمی باشد و کاربرد های روانشناسی نیز دارد.
شیشه رنگی یا شیبشه لاکوبل نوعی از شیشه رنگی پشت رنگ میباشد که به نحوی تولید شده که قابلیت سکوریت شدن یا انتقال به کوره سکوریت جهت نشکن شدن را داراست که می بایست در دمای ۶۰۰ درجه در کوره سکوریت نشکن و ضدحرارت و ضد ضربه میگردد.
این شیشه ها با توجه به کاربرد و تنوعی که داشته استفاده های زیادی دارد. در طراحی می توان از آن ها استفاد کرد تا با تلفیق از نور های طبیعی و مصنوعی در کنار هم می توان از در بازه های زمانی مختلف، ترکیبی از رنگ ها را در کنار هم به نمایش بگذاریم.
یکی از استفاده ها و کاربرد های شیشه رنگی در طراحی معماری سنتی و قدیمی می باشد که از هزاران سال در نمای ساختمان های مشهور به کار می رفت و امروزه در ایران نیز در اکثر بناهای تاریخی شاهد آن هستیم.